marți, 10 ianuarie 2012

ROLUL PEDAGOGIC AL PROFESORULUI IN CLASA

  Clasa de elevi este un grup social supus in mod constant influentelor educative exercitate de scoala. Ansamblul de elevi ce o compune este un grup social specific, in cadrul caruia exista o varietate de relatii educative.
  Aceste relatii au ca suport raporturile interpersonale din cadrul clasei si relatia pedagogica educator-profesor. 
  Desi relatia profesor-elev are un pronuntat caracter didactic, ea este influentata de pluralitatea de relatii interindividuale pe care le are elevul in clasa si in afara ei. De aceea este necesar ca profesorul sa cunoasca grupul ca ansamblu dinamic de relatii interumane.

  Se stie insa ca profesorul si elevii nu se aleg unii pe altii, iar preferintele lor nu sunt decat intamplator in concordantacu relatiile institutionalizate dintre ei. Cu toate acestea ei nu numai ca urmeaza sa conlucreze, dar va trebui sa conlucreze armonios. Mai intai, profesorului ii revine sarcina  si raspunderea integrarii sale in clasa si colectivul clasei de elevi pe care urmeaza sa-l inchege. Intr-un colectiv format, profesorul devine unul din membrii acestuia, indeplinindu-si functia in interiorul grupului.
  Rolul educatorului pe scena scoalara depinde de scopul pe care si-l propune sa-l atinga prin actiunea sa pedagogica.
  Relatiile profesor-elev sunt variate se constituie intr-o retea de interdependente.

  Influentarea elevilor de catre profesor se face direct, cu atitudine, mesaj verbal, gestica, mimica, stare afectiva, exemplul pesonal, adica prin prezentarea sa activa.

  Comportamentul emotional al profesorului influenteaza direct comportamentul elevilor prin contagiune si indirect, prin climatul afectiv pe care il determina in clasa.

Un comentariu:

  1. Nous avons récemment acheté notre maison avec l'aide de M. Benjamin Lee, un agent de crédit qui m'a aidé, moi et mon mari, avec un prêt de 5 000 000,00 USD et toute l'expérience s'est déroulée sans stress et nous a laissé incroyablement satisfaits. Nous étions hors de l'État mais la distance n'était pas un problème et M. Benjamin Lee était toujours disponible pour discuter. Je recommande vivement à M. Benjamin Lee et à son équipe pour le devoir actif des demandeurs de prêt d'utiliser M. Benjamin Lee pour tout type de prêt.Mr Benjamin Lee Coordonnées, Email: 247officedept@gmail.com Ou WhatsApp Chat: + 1-989-394-3740 .

    RăspundețiȘtergere